Nattvänstern på Backaplan

Lönehelg betyder också att Hisingsvänstern visar upp sig på Backaplan. Fika, kaffe och material är mer uppskattat än man kan tro av nattflanörer.
Vårt välfyllda bokbord vid 18 & 19-bussarnas hållplats. Foto: Adriana Aires
 
Kaffet är ett klart underskattat smörjmedel när det gäller att knyta kontakt med folk. De går fram och tar kaffe och passar på att ta något material eller ställa någon fråga. Det är riktigt kul att såna här gamla "hederliga" metoder fungerar i dagens moderna "twittervärld". Vi hade också tur med vädret - lite kyligt, men inte en droppe regn!
 
Flera intressanta frågor och bra diskussioner. Bland annat fick vi ytterligare ett argument* mot delade turer och hela upphandelshysterin. Systemet med ideliga upphandlingar av busstrafiken må pressa kostnaderna för trafiken - men det sker på chaufförernas bekostnad. Något av det bästa vi genomfört ihop med sossarna och Miljöpartiet här i stan är att vi bestämt att alla ska ha rätt till heltid och att de delade turerna ska bort. Det blir då lite märkligt när vi väljer att delar av den offentliga servicen INTE ska ha dessa rättigheter. Genom upphandling så frånhäver vi oss möjligheten att säkerställa en bra arbetsmiljö för de chaufförer som kör oss till arbeten och fritid och våra ungdomar och barn till skolan. Är det egentligen rimligt? Vad tycker du? Är det något vi i längden ska acceptera, eller ska vi göra något? Vad?

* De som kör delade turer, vill ju givetvis nyttja sin "meningslösa" rast så mycket som möjligt och åka snabbt hem. Åka buss t.o.r. jobbet EN gång om dagen är väl en sak- men TVÅ? Då kan de välja att åka bil och då blir det ju dubbel dos trängselskatt osv.