Veckans arkivinlägg: Bojkotta Israel

Då var det söndag igen och med det så gräver jag i arkivet efter äldre inlägg som jag är nöjd med. Dagens inlägg skrevs 30 juli 2006 och är helt enkelt mitt tal från en demonstration i Umeå 27:e juli samma sommar. Demonstrationen annordnades pga Israels anfall på Libanon. Jag talade för Vänsterpartiet och kan väl tyvärr erkänna att inte mycket hänt sedan dess. Samma Israeliska högerregering, samma amerikanska enkelspåriga stöd för Israel och samma feghet från Sverige.

Mötesdeltagare, fredsvänner!
Vi är många som vill uttrycka vår avsky för Israels härjningar och vår solidaritet med det libanesiska och det palestinska folket. Att stå här i ett soligt, varmt och sommarstilla Umeå är väl så långt ifrån krig och förtryck man kan komma.

Ändå går våra tankar till det krigshärjade området. Libanon, som precis börjat resa sig upp ur ruinerna från inbördeskrig och ockupation, sprängs återigen bokstavligen i luften. Först körde man ut Israel, sedan såg man till att Syrien lämnade landet. Framtiden såg hoppfull ut- Libanon hade stora chanser att likt fågeln Fenix lyfta sig ur askan och bli en stor nation. En demokratisk, arabisk nation som utmanar Israel och USA. Det är lätt att ana att en sådan utveckling inte är önskvärd vare sig i Tel Aviv eller i Washington.

Vad kan då göras?
Det är dags för Sverige att återigen bedriva en utrikespolitik som är värd namnet. En utrikespolitik som är modig, rak, tydlig och ja, det rätta ordet är värdig. En värdig utrikespolitik innebär att besluten skall tas i Stockholm, inte i Bryssel eller Washington!

Vänsterpartiet kräver att Sverige ska avbryta sitt vapensamarbete, inte bara med Israel, utan även med USA. Precis som Systembolaget inte bara nekar ungdomar att köpa sprit, utan också ska neka den som misstänks för lagning att få köpa. På samma sätt ska Israels storebror inte få köpa svenska vapen. Att USA sen, för att fortsätta liknelse med systembolaget, är att betrakta som en uppenbart berusad festprisse, i och med sitt agerande i Afghanistan och Irak gör att vapenbojkott borde vara en självklarhet.

Vi kräver också ett stopp för fjäskandet för USA. FN och Sverige kan inte låta USA blockera ett aktivt ställningstagande.

EU har medel till sitt förfogande som USA inte styr över genom något veto. Det finns ett handelsavtal med Israel som Vänsterpartiet upprepade gånger velat avbryta. Den socialdemokratiska regeringen vågar inte driva frågan.

Det är dags att isolera Israel! Det är dags att bojkotta apartheidsstaten - både ekonomiskt, politiskt och även idrottsligt. Ockupanterna deltar i friidrotts-EM i Göteborg om mindre än en månad. Den kommunistiska idrottsföreningen Proletären FF manar till demonstration, Vänsterpartiet kommer att följa uppmaningen. Kunde apartheidstaten Sydafrika bojkottas, kan och bör det också gälla Israel.

Vänsterpartiet driver detta i så väl kommunerna som i riksdagen. Motion lämnas in här i Umeå i dessa dagar. Jag hoppas att var och en som är här tar kontakt med sin riksdagsledamot, oavsett parti, och ställer krav på att han eller hon agerar på samma sätt. Människovärde och folkrätt borde inte vara något som vi i vänstern har monopol på. Inget skulle göra mig gladare om det fanns fler på den borgerliga kanten som tog upp striden för en värdig utrikespolitik!

I vardagen kan vi som individer också agera. Vi kan välja vad vi köper. Nätverket Bojkotta Israel har ett bokbord här nere- läs vilka viner, vilka frukter, osv. som ni inte bör köpa. Den som köper israeliskt stödjer sionismen, så enkelt är det!

Vänsterpartiet hade önskat att Palestinian Peopleas Party (PPP) hade varit Palestiniernas främsta val, inte Hamas. Klart att vi föredrar ett socialistiskt, sekulärt, parti framför ett religiöst parti. MEN det är inte vårt val. Väljer palestinierna att rösta på ett sorts KD hardline så är det deras val. Den som inte står upp för Palestiniernas rätt att själv välja sina ledare stödjer ett samhälle där världen styrs från Washington och där små länder får anpassa sig. Detta borde vara självklart för ett land av Sveriges storlek att förstå och solidarisera sig med, men under statsminister Persson har vi tystnat. Aktiva handlingar kan, och bör vi fördöma, inte åsikter. Tillfångatagandet av den Israeliska soldaten kom först efter flera månaders lågintensivt krig från Israels sida, ett ekonomiskt krig där stöld av Palestinas tullinkomster utgjorde det tyngsta vapnet.

Det är därför lätt att, avslutningsvis, sluta upp bakom dessa krav som Judar för Israel-Palestinsk freds ställer:

- Att den svenska regeringen omedelbart avbryter allt militärt samarbete med Israel.
- Att den svenska regeringen verkar för att suspendera/avbryta associationsavtalet mellan EU och Israel i enlighet med avtalets människorättsklausul.
- Att den svenska regeringen verkar för att FN-styrkor ska skickas till Gaza och Libanon till skydd för den utsatta civilbefolkningen.
- Att den svenska regeringen verkar för att fredsförhandlingar inleds snarast mellan berörda parter.