Trygghet på riktigt och inte slag i luften

På tisdag ska SDN Norra Hisingen ta budget för 2019. Den är ett tappert försök från förvaltningen att dölja och sminka borgarnas nedskärningsbudget för att få det att framstå som något som ändå kan bli bra för medborgarna. Nedan är skillnaden mellan våra kostnader för 2018 (gick minus 7,5%). För 2019 så har alltså vår stadsdel 52,2 miljoner mindre pengar än vi hade 2018. Detta är borträknat skolan och till detta ska alltså löneökningar, prisökningar och andra kostnadsökningar.
Detta i en verksamhet som rör centrala välfärds- och demokratiområden som Äldreomsorg, socialtjänst, medborgardialog och kultur & fritid. Vänsterpartiet såg detta komma, därför gick vi till val på att höja skatten med en krona. Tyvärr fick vi inte stöd för det, men efter valet så kompromissade vi fram en budget med Mp och F! som med 30 öres skattehöjning hade gett Norra Hisingen 22 miljoner mer än den borgerliga budgeten.
 
(null)


Sverigedemokraterna och övriga högern slaktar verksamhet för ungdomar

För att minska underskottet har förvaltningen på enigt uppdrag beslutat att utreda våra mötesplatser för såväl ungdomar som för äldre. Vi har som politiker fått ta emot väldigt många synpunkter. Med bakgrund till det la vi (V, S och Mp) ett yrkande i december om att rädda Livslust och där vi också lyfte upp UNG i Norra Hisingen. På mötet 22/1 framgick det att UNG i Norra Hisingen inte är räddat. Vi lägger då ett yrkande om att säkra framtiden även för dem. Detta röstades ner av Sverigedemokraterna, Demokraterna och alliansen. 1,2 miljoner var det inte värt att ha en verksamhet för våra ungdomar 16-19 år. 

Högern vill i stället införa kameraövervakning

I förslaget till budget så står det:
"Stadsdelsnämnden ges i uppdrag att identifiera brottsutsatta och otrygga platser och förorda vilka områden som ska utgöra sammanhängande paragraf 3-områden."

Att paragraf 3 klassa områden är att säga att här är det så pass illa att det är fritt fram för kameraövervakning. Dels är det en olycklig generalisering och svartmålning av områden i vår stad och vår stadsdel. Dels så är det en inskränkning av den personliga integriteten och dels är det också en kostnadsfråga. 

För oss i Vänsterpartiet så tycker vi att det är viktigare att fokusera på förebyggande arbete och att ungdomar får en meningsfull fritid än att luta sig tillbaka och invänta problemen...

Ska bli intressant att se hur de andra partierna kommer reagera på tisdag. De rödgrönrosa på Norra Hisingen kommer inte att acceptera schablonmässig övervakning på lösa och fördomsfulla grunder.
Visa fler inlägg