Jonas Ransgård (m) har rätt!

Gothia Cups beslut att inte använda sig av Sjumilaskolan är fegt och oerhört tråkigt. GPs artikel om frågan hittar du här.
 
 Jonas Ransgård gör en viktig markering när han går ut i GT och säger ifrån. Jonas Ransgård:

"– Jag tycker det är ett dåligt beslut som ger bilden av en stadsdel i belägring, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M). Jag tycker tvärtom att man borde lyfta fram allt positivt som händer i Biskopsgården. Man stämplar en hel stadsdel som otrygg att vara i."

Hur ska man i så fall skydda ungdomarna som kommer till Sjumilaskolan?

"– De behöver inte mer skydd där än någon annanstans i Göteborg, säger Jonas Ransgård. Vi har haft lite problem med stölder i skolor under de här turneringarna, men det är ju i förhållande till mängden deltagare väldigt lite. Och jämförelsen att du stämplar en stadsdel på det här sättet. Jag tycker det är dåligt."

Självklart kan man förstå BK Häcken och Gothia Cup - ska man tro media så skjuts det ju regelbundet och är ett smärre krig runt Friskväderstorget. Nu är det ju inte hela, ens halva, sanningen. Hade det varit så pass otryggt så hade inte skolan legat kvar, för det första. För det andra så är statistiken tydlig: Det är i centrala göteborg som rånen, fickstölderna och annat händer. Hoppas Gothia Cup åtminstone kontaktat föreningslivet och kommunens fritidspersonal i området innan de tagit beslutet. Jag kan bara jämföra med bilden av situationen i Backa - en helt annan bild man får när man läser och hör polisernas attityd till ungdomarna jämfört med fritidspersonalens. Kan mycket väl tänka mig att polisen tycker det är bekvämt med så få folk i omlopp som möjligt. För tryggheten är det ju tvärtom-  ju mer folk, desto tryggare är det! Återigen - hade närboende upplevt situationen som så krisartad att ungdomar inte kan röra sig tryggt där kvällstid så hade Kommunstyrelsen haft krismöte och man hade mobiliserat polis och fältpersonal till dygnet runt bevakning. Det har inte skett - förorterna behöver mer positiva satsningar och mindre svartmålning.

 
En bild av "krigszonen" Norra Biskopsgården         Foto: Hemnet

Sedan nyheten kom ut idag så har mitt facebook-flöde flämmat över av reaktioner från vänner runt om på ön, men framförallt från de som bor i Biskopsgården. Några kommentarer:

- Men asså, jag förstår vad du, polisen å så far efter, men jag förstår ändå inte. Jag bor ju precis bredvid sjumilaskolan. Det är inte så att jag "tar chansen" varje dag jag går till vagnen. Jag är ingen "living on the edge" person.

- XXX hur många gånger ska det behöva påpekas att vi är massvis av människor som bor i Biskopsgården och som inte blir skjutna. Närmare bestämt drygt 26000. Enda gången jag sett ett vapen i Biskopsgården har det burits av en snut.

Och ang var det är fl
est skjutningar - det var om det i tidningen här om månaden och enl den sammanställningen var det i genomsnitt ungefär lika många incidenter i Centrum, Majorna och Biskopsgården respektive, om man slog ut det på typ tio år (vilket man måste göra med brottsstatistik om den ska vara värd
något)

- Jag hörde på radion att det är på inrådan av polisen. Det sänder inga bra signaler om det stämmer. Hoppas att ledningen för Gothia Cup tänker om.


Klart att jag förstår hur illa det skulle vara för Gothia Cup om de placerade ungdomar på skolan och det hände något - skulle bli uppståndelse och kritik. Saken är att det finns ingen rimlig anledning att oroa sig för det. Det skulle förmodligen bli mer spring och stoj på kvällen - fler ungdomar på plats som också drar till sig fler lokala ungdomar etc. Den små- eller storkriminella som just den veckan väljer att göra något borde få hjärnan undersökt. Fanns det någon oro, eller funderingar så borde man givetvis gjort som man gjorde i samband med en annan cup, i en helt annan del av landet:

"Om inte annat så går det alltid att göra åtgärder för att höja den upplevda tryggheten. Deltagare på vår lokala fotbollsturnering uppgav att de upplevde det som otryggt i bostadsområdet där jag bor - då svarade vi med att nattvandra varje dag året därefter. Det blev väldigt uppskattat och dessutom sågs det som en extra service att "lokalbefolkningen" i stadsdelen var ute och socialiserade med cupdeltagarna och deras familjer. Genast försvann klagomålen i efterföljande års cuputvärdering. Kanske inte är lika rosenskimrande lätt i Biskopsgården, vad vet jag, men det blir garanterat värre av att stigmatisera vissa skolor/områden genom uteslutning. Organisering är alltid svaret, någon?"

Runt om i Göteborg ställer massa människor upp för Gothia Cup. Har man gett folket i Norra Biskopsgården en möjlighet att undvika att bli ratade och bortvalda? Har man gjort det  - men inte fått någon respons? Då kan jag lättare acceptera Gothia Cups beslut. Här hade BK Häcken en chans att ytterligare förstärka sitt "varumärke" som en socialt inriktad klubb. Trist att man inte tog den möjligheten.

En liten anekdot i sammanhanget är så klart att en av mina närmsta vänner just i dag avslöjade att han köpt sig en bostadsrätt i Norra Biskopsgården. En trea med kokvrå för det facila priset på 1,2 miljoner. Bilden ovan är för övrigt från det området. Visst - det är ett lågt pris jämfört med andra delar av stan, MEN enligt marknaden så är det uppenbarligen så att det inte är en krigszon vi pratar om...