Veckans arkivinlägg: Stoppa Citymottagningen!

  Kommer under denna rubrik varje söndag återpublicera ett gammalt blogginlägg antingen från min gamla blogg www.valfarden.blogspot.se eller så småningom äldre inlägg från denna bloggen också. Helt enkelt puffa för inlägg jag är/var extra nöjd med.
 
Citymottagningen borde avskaffas:

(Citymottagningen ligger i Umeå och detta skrevs när den skulle öppnas av landstinget som en vårdcentral främst för snabba besök & okomplicerade sjukdomar. Nu är den dessutom privat, men det var den inte då)
"Torsdag 16:e November 2006:

I dagens VK kan man läsa om hur glada sossarna i landstinget är för att de lyckades trumfa igenom en sänkning av avgiften till Citymottagningen (100:- i stället för 300:-), trots att majoriteten egentligen är emot det förslaget. Det gick för att två borgare är borta. S+Mp ville förändra, V och borgarna ville ha kvar den högre taxan. Varför detta? Är (v) tokiga- höga patientavgifter?

Jo, försöka förklara: Citymottagningen är en helt vansinnig prioritering. Landstinget satsar ganska stora pengar på en "drop-in" mottagning i centrala Umeå. För att besöka Citymottagningen behöver man inte boka i förväg och man får inte heller göra några återbesök. Det ska vara enkla åkommor, som snabbt ska kunna åtgärdas.

Ovanstående innebär att man faktiskt skapar en efterfrågan på vård som inte motsvarar behoven. Genom att ha generösa öppetider, mitt i city, och inte kräva bokning, så passar Citymottagningen dagens stressade medborgare som handen i handsken. Stanna hemma en dag från jobbet, eller dra ner på tempot i din vardag? Ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd per telefon om någon huskur? Äh- slink in på Citymottagningen och få lite pencillin istället!

Skapandet av en Citymottagning bygger på en syn på människokroppen som en maskin, som alltid ska fungera och när den krånglar så ska den enkelt kunna fixas i ordning av den allsmäktiga sjukvården.

Som socialist vill jag ha en större helhetssyn på människokroppen. Större resurser borde läggas på det långsiktiga förebyggande arbetet, folkhälsoarbetet. Helt enkelt skapa hälsa snarare än bota sjukdom. En "drive-in" mottagning sänder helt motsatta signaler. Idealet är stabila vårdcentraler där patienten helst också skulle möta samma distriktsköterska eller distriktsläkare varje gång. På så sätt skapas en kontinuitet och en kännedom om patienten som en "enbesöks" mottagning helt saknar.

Har man ovanstående som perspektiv så är det naturligt att vilja att resurserna ska läggas till vårdcentralerna och inte till Citymottagningen. Ur ett länsperspektiv är det sjukt- varför ska vi ha en dylik mottagning i Umeå och ingen annanstans? Borde man då inte avskaffa bokningen till alla andra vårdcentraler utanför länets två städer (sorry Lycksele, men nu pratar jag RIKTIGA städer)? Ur ett klassperspektiv- hur rimligt är det att man under samma år har gett Umeås välbeställda invånare två presenter:
- Extra resurser till Dragonens vårdcentral med upptagningsområde bland annat Centrala stan, Grubbe och Haga?
- En extra mottagning i city? Hur många från Ålidhem och Ersboda far dit?

Nej, sossarnas jämförelse med Vårdcentralerna haltar. Citymottagningen är mer som akuten och bör därför också ha akutens avgift, 300:- .

Vårdcentralen i centrum!"
 
PS) När det här skrevs så fick jag en kommentar som var ganska intressant, kommentar och svar hittar du här. Bland annat påpekade jag faran med den höga konsumtionen av antibiotika. ds)