Boende - en social rättighet

(null)

I en av Sveriges grundlagar - Regeringsformen - går det att läsa (1 kap, 2:a paragrafen):

"Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.
Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö
för nuvarande och kommande generationer. "

Läs noga ovanstående. Särskilt de som vill inrätta en konstitutionsdomstol i Sverige och som inte sällan befinner sig på den politiska högerkanten borde ta sig en funderare. Handen på hjärtat - vilken riksdagsbudget sedan 1990 kan anses har uppfyllt ovanstående, eller ens anses ha strävat i den riktningen? Oavsett regeringar har mängden lediga och ekonomiskt överkomliga lägenheter stadigt minskat sedan 90-talet.

Idag tar kommunfullmäktige i Göteborg i bred enighet beslut om att stadens Hemlöshetsplan ska uppdateras. Särskilt glädjande är att vi i vänstern fick med oss majoriteten på vårt tilläggsyrkande om att särskilt beakta barnperspektivet.

Tyvärr är detta inte mer än tomma ord. Borgarna och den övriga högern gör istället det mesta för att höja tröskeln för att få en egen bostad. De stöder och underlättar för fastighetsföretagen att själva - utan objektiva och öppna kriterier - fritt få välja vilka som ska få deras lägenheter. Vi står upp för en rak kötid där alla har lika möjligheter oavsett bakgrund, ekonomi eller kontaktnät. Borgarna och högern nöjer sig inte där. De vill också minska antalet hyresrätter genom att omvandla äldre hyresrätter ute i bostadsområdena till bostadsrätter. För vissa av dem som bor i dessa hus idag (de som har råd att köpa) kan ofta göra en bra affär. För andra innebär det att de tvingas bli hyresgäster hos sina grannar, vilket vi i Hem & hyra mer än en gång fått läsa att det är långt ifrån problemfritt. Det stora problemet är ju dock så klart att dessa lägenheter för alltid dras bort från oss som vill bo i hyresrätt. Detta när kön till lägenheter är den längsta i modern tid.

Varför gör då borgarna det här? De argument de brukar komma med är att bostadsbolagen behöver pengar till renoveringar samt att vi behöver mer blandade bostadsformer ute i förorterna. Bostadsbolagen går som tåget, även om vi skulle behöva en mer expansiv statlig politik för nybyggande så tror nog att de kan klara sitt uppdrag utan försäljningar. Mer blandning av villor, bostadsrätter och hyresrätter är enormt viktigt. Att borgarna bryr sig klingar dock falskt, inte minst visar det sig genom deras konsekventa motstånd mot nya hyresrätter i de områden där det idag är ont om hyresrätter. 

Det jag tror det egentligen handlar om är:

* Korruption för att stödja de privata fastighetsbolagen
* Säkerställa att andelen hyresrätter hålls nere för att få in "rätt klientel" i staden. Rätt klientel enligt borgarna är välavlönade barnfamiljer boende i villa. Det är inget jag hittar på, det sägs regelbundet från borgerligt och tyvärr också från "opolitiskt" håll.

Så, bra med strategi mot hemlöshet, men utan en politik för fler bostäder med låg tröskel in, det vill säga hyresrätter med rimlig hyra, så blir det bara luftslott.