Kan man lita på C & Dem?

Valtider är alltid spännande tider. Särskilt i år i Göteborg där två partier väntas gå från ingenting till rejäla framgångar; Centerpartiet och Demokraterna. Alltid spännande och kul med lite turbulens? Eller? Det är rätt bekvämt att komma från ingenstans och kandidera som nytt och fräscht parti. Hur pass pålitliga Demokrateran är har bland annat liberalen Perlenbenberg skrivit om i GT.

  
Bild: Centerpartiet.se
 
Centerpartiet då? På nationellt plan är vi nog många som uppskattat Annie Lööfs hårda retorik mot inskränkningar av asylrätten och för människovärdet. Sedan att jag som socialist menar att det mest handlar om en önskan att skapa ett låglöneproletariat och att använda dessa för att slå sönder den svenska modellen, det må vara hänt. Det är ändå uppfriskande!
 
Även här i Göteborg rider de på framgångsvågen av att få stöd av antirasistiska borgare. Förtjänar de det stödet? Hur kommer de agera? Kommer de stå upp för flyktingarna eller kommer de prioritera makten och samarbetet inom alliansen? Det är svårt att veta, eftersom de inte sitter i Kommunfullmäktige. Det gör att det är svårt att ställa dem till svars för något. De har dock några förtroendeuppdrag i Göteborgs kommun. De övrigas högerpartierna har av någon outgrundlig anledning valt att ägna sig åt välgörenhet gentemot Centern och gett dem lite olika uppdrag. Till exempel i min nämnd, SDN Norra Hisingen så sitter Ingrid Lindblad (c) på ett moderatmandat som ersättare.
 
Som ersättare får Ingrid Lindblad inte rösta eller lägga yrkanden. Centerpartiet brukar dock tillåtas lägga yttranden när de tycker det är befogat. Sådana yttranden lägger centerns företrädare rätt ofta. På mötet den 26/5 2015 så markerade de till exempel sitt stöd för aktiva nedskärningar i nämnden (protokollet) genom att lägga till "Ingrid Lindblad (-) meddelar att om hon varit tjänstgörande skulle hon ha röstat för Ingela Ferneborgs (M) yrkande."

Bild: #vistårinteut

Vid två tillfällen har vi haft yrkanden från (v) och (mp) uppe för att försöka få igenom en mer progressiv och human behandling av våra ensamkommande flyktingar. Hur har hon då stått upp för dessa ungdomar? Genom tystnad. Då har det inte varit värt att markera var hon står. Tystnaden är talande. Det är alltså värt att markera sitt stöd för borgerlig ekonomisk politik, men inte att stå upp för de ensamkommande.
 
Viktigaste beslutet - om ungdomarna skulle få bo kvar tills de var klara med sina studier (själva yrkandet)
 * Ingen kommentar från Centerpartiet.
 
Tillfälle två, inte riktigt lika dramatiskt, men ändå (själva yrkandet):
* Ingen kommentar från Centerpartiet.
 
Det finns ett parti som på alla nivåer konsekvent har stått emot tillfälliga uppehållstillstånd (läs här om varför det är dåligt), oseriösa åldersuppskrivningar och vräkningar från boenden. Det är Vänsterpartiet. Lokalt här i staden har också Mp agerat bra, däremot mindre bra i riksdagen. Vissa säger att de agerat dörrmatta åt sossarna. Centerpartiet har inte agerat lokalt. Vilka mer frågor kommer (c) inte bry sig om när de blir invalda på riktigt?