Organisera dig!

Detta är inte det sedvanliga uppropet från en politisk nörd att du ska gå med i just mitt parti, Vänsterpartiet, eller ens "gå med i något parti". Nej, jag vill att du ska organisera dig i din vardag!
 
 
Det blåser hårt och det blåser kallt i Sverige idag! Oavsett vilka piruetter som utspelas i TV av de olika partigrupperna, såväl lokalt som nationellt så har vi högermajoriteter i riksdagen, regionen och kommunen. Med det sagt - då är det väl bara att lägga sig ner och dö?
 
Nej då. Särskilt kommunfullmäktige agerar inte i ett vakum. Nu gäller det att mobilisera civilsamhället. Försäljningen i Rannebergen stoppades inte för att det fanns kriminella kopplingar som sossarna påstår - det stoppades för att de boende stod tillsammans och sa ifrån och skapade ett tryck mot politikerna. Särskilt i bostadsfrågor gäller det nu att mobilisera. Det gäller även i frågor kring skola, fritid och annat som är viktigt för lokalsamhället.
 
Gemenskap skapas inte ur ingenting. Det är något som måste byggas. Det görs genom ett myller av åtgärder. Har ni haft en gårdsfest på din gård i år? Annordnar den lokala idrottsföreningen midsommarfirande? Ordnar Hyresgästföreningen bussresa till Ullared regelbundet? Till sist - pratar du med dina grannar?

Allt sånt här är skapar kontaktytor mellan medborgarna som gör att tröskeln till att prata allvar med sina grannar minskar. Det skapar tilltro till sitt lokalsamhälle. Ett praktexempel på den tragiska utvecklingen av Sverige de senaste trettio år är hur "Hem & skola" och andra kollektiva organisationer för att bevaka - i det här fallet skolan - ersatts av ett "skolval" där var och en ska flytta sina barn när missnöjet ökar. 
 
Tillsammans är vi starka och kan försvara våra hem och försvara välfärden - även mot en högermajoritet i KF.

Vi ser det också i de traditionella folkrörelserna. Handbollsklubben har svårt att ordna tränare, fack-klubbar läggs ner och Hyresgästföreningen kanske är ett tillhåll för de grinigaste gamlingarna i området. Då blir verksamheten därefter - och förtroendet rasar. Hyresgästföreningen har på flera håll i Göteborg visat sig vara viril och aktiv, nu senast på Mandolingatan. Min poäng är att det inte är något att ta för givet.
 
Jag vänder mig till dig som inte är djupt insyltad i något politiskt parti - gå gärna med i Vänsterpartiet, men framförallt - gå med i Hyresgästföreningen! Erbjud dig att bli skyddsombud på jobbet. Det är lätt att prata skit om facket eller om hyresgästföreningen - men utan aktiva medlemmar så kommer de inte bli bättre. Det är dags att återgå till grunderna! Inte minst avslöjandet om att vi lever i bubblor - inte minst på nätet - där vi får till oss helt olika världsbilder ställer krav på att vi uppvärderar det lokala igen! 

Det är för sent att bygga förtroende och stärka bandet till grannarna när informationen om den kommande renovräkningen kommer. Det måste börja nu! Så, börja redan i dag. Heja på din granna, stanna lite och släng käft. Ljug och säg att du lagat för mycket mat eller vad som helst som känns lämpligt. Men börja ta kontakt med dina grannar. Dessutom, se till att det finns en rimligt aktiv hyresgästförening. Bor du i en bostadsrättsförening så se till att de gör något mer än bara årsmötet. Överlag - gör ditt bostadsområende levande! 

Jag som aktiv medlem i (v) har redan lite av en stämpel på mig, dessutom gör jag tillräckligt ideellt arbete - men du som är ung singel och mest bara jobbar. Visst kan du gå in i Hyresgästföreningen? Eller fråga grannarna om att hyra kvarterslokalen för att ordna en temafest? Det är skrämmande och ovant, men det är nödvändigt!

DET ÄR FULLKOMLIGT SJÄLVKLART ATT DET KOMMER KOMMA UTFÖRSÄLJNINGAR OCH/ELLER OMBILDNINGAR AV HYRESRÄTTER de kommande åren. Då måste det finnas gemenskap ute i bostadsområderna. I det har vi ALLA ett arbete att göra.